Arbeidstittelen for dette prosjektet er “Utvikling av fagstandard for tradisjonell-/komplementærmedisin og alternativ behandling”. Arbeidet startet opp våren 2014. Prosessen har vist at yrkesstandard for utøvere av komplementærmedisin og alternativ behandling eller bransjestandard komplementærmedisin og alternativ behandling også er en god beskrivelse av resultatet som nå begynner å ta form.
Utviklingsarbeidet var tema både under Kontaktforum 2014 og workshopen i februar 2015. Her ble det bestemt å bruke Nasjonalt kvalifikasjonsrammeverk for livslang læring og læringsutbyttebeskrivelser (LUB) som format for det videre arbeidet. Fagstandarden var på nytt tema under Kontaktforum 2015. Her fikk alle interesserte, både de som tilbyr utdanning, utøverorganisasjonene, utøverne og andre interesserte anledning til å komme med sine innspill.
IFH (Institutt for helhetsmedisin) og Tunberg medisinske skole har begge bidratt med erfaringer og resultat fra sin prosess med NOKUT godkjenning som fagskoler. NNH (Norske Naturterapeuters Hovedorganisasjon) representert ved John Petter Lindeland har bidratt med innspill basert på sin lange erfaring bl.a. med utvikling av fagkrav. Det samme har Anders Jensen fra NMF (Norges Massasjeforbund), som også har hentet innspill fra Nordisk bransjeråd innen massasje. NAN (Norsk Akademi for Naturmedisin) og Andreas Bjørndal har også vært en vesentlig bidragsyter med bakgrunn i sin lange erfaring fra undervisning og utvikling av naturmedisinsk utdanningstilbud. SABORGs arbeidsutvalg har fungert som sekretariat.
Nå foreligger forslag med beskrivelse av Kunnskap, Ferdigheter og Generell kompetanse til et basisnivå, dvs. forslag til en minimumskompetanse alle utøvere av alternativ behandling bør ha. Det er også utviklet en matrise som viser sammenhengen og hvordan kunnskap, ferdigheter og generell kompetanse bygger på hverandre og bidrar til utvikling av ønskede kvalifikasjoner.
Under utviklingsarbeidet er det forsøkt å bruke ord og beskrivelser som er relevante samtidig som beskrivelsene er såpass generelle at de skal kunne gjelde for bredden av utøvere. Neste fase i arbeidet er å samle utøverorganisasjoner som representer behandlingsformer med en del fellestrekk for en gjennomgang av forslaget som nå foreligger. Målet er å finne frem til de tilpasninger som er nødvendig for at fagstandarden skal oppleves relevant innen alle behandlingsområdene. SABORG arbeider i 2017 med å skaffe økonomiske midler til gjennomføring av dette arbeidet.